Voorwaarden

Wie wil het niet: werken vanuit je eigen huis, op tijden die jou het beste uitkomen! Als telefonisch enquêteur bij Kantar is dit mogelijk. Direct aan het werk, zonder reistijd, op een plek waar je je thuis voelt. Voor veel mensen een aantrekkelijke optie. Juist daarom willen wij graag nog eens extra toelichten waar wij bij onze enquêteurs op rekenen en wat je van ons kan verwachten.

Werktijden
Als telefonisch enquêteur vanuit huis kun je voor een groot gedeelte zelf bepalen wanneer je gaat werken. Het is echter wel de bedoeling dat je gaat werken binnen de vastgestelde tijden die gelden voor een dagdeel. Bij Kantar worden drie dagdelen per dag gewerkt:
 

Ochtend: 9.00 uur - 12.45 uur
Middag: 13.15 uur - 17.00 uur
Avond: 17.30 uur - 21.15 uur


Natuurlijk kun je halverwege het dagdeel een doorbetaalde pauze van 15 minuten opnemen. Per week worden door de enquêteur minimaal twee van deze dagdelen gewerkt.


Flexibiliteit

Je maakt wekelijks nieuwe werkafspraken. Je kunt dus iedere week op andere dagdelen werken. Zo kun je je werkzaamheden voor Kantar makkelijk combineren met je andere bezigheden. We verwachten wel dat je flexibel bent met het maken van je werkafspraken. Zit het dagdeel van jouw voorkeur vol? Dan rekenen we er op dat je een afspraak maakt voor een ander dagdeel.


Werken in de ochtend

De ochtendshift is bij ons populair. Veel enquêteurs werken graag in de ochtend. Dit betekent dat dit dagdeel vaak als eerste is vol gepland. Ook in dat geval verwachten we dat onze enquêteurs toch twee dagdelen per week aan het werk gaan. Je kunt je werkafspraken dan maken voor de middag- en de avondshift. De eerste tien weken kun je helemaal niet in de ochtenden aan het werk. Nieuwe enquêteurs laten we graag even wennen. Daarom worden zij in het begin voornamelijk ingepland op consumentenonderzoeken. Over het algemeen is dit wat minder zware kost dan de bedrijfsonderzoeken en kun je op je gemak vertrouwd raken met het computergestuurde interviewsysteem.


Beschikbaarheid van werk

Kantar voert onderzoek uit voor haar opdrachtgevers. Vragenlijsten hebben al een behoorlijk traject afgelegd voordat zij bij de enquêteurs op het scherm verschijnen. De onderzoeken worden vaak lang van tevoren ingepland door de opdrachtgever, maar het komt ook voor dat dit op zeer korte termijn gebeurt. Voor het callcenter is het daarom moeilijk om voor een lange periode een overzicht van de werkzaamheden te maken. Er wordt daarom nooit een werkgarantie afgegeven. In de periodes dat er veel werk is, kun je je voor veel dagdelen inplannen. Als er minder werk op de planning staat, wordt dit werk onder alle enquêteurs verdeeld. Dit betekent dan dat je in die periodes niet meer dan twee dagdelen per week (of minder) aan het werk kunt.


Inkomsten

Werken als telefonisch enquêteur is een leuke bijbaan. Bij Kantar gaan we er vanuit dat de sollicitanten voor deze vacature de functie ook als zodanig zien. Deze baan is dus niet geschikt om een basisinkomen te garanderen en om gas, licht en huur van te betalen.


CATI@HOME als tweede baan

Het is erg aantrekkelijk om, naast een andere (part-time) baan, vanuit je eigen huis nog iets extra's bij te verdienen. Houd er echter rekening mee dat het hebben van twee verschillende werkgevers belastingtechnisch gezien niet voordelig is. In het meest nadelige geval kan het salaris van de tweede baan halveren. Zoek dus altijd van tevoren uit of het voor jou aantrekkelijk is om, naast je huidige baan of andere inkomstenvoorziening, als telefonisch enquêteur aan het werk te gaan.


De werkgever

Telefonische enquêteurs bij Kantar gaan aan het werk via een payroll-organisatie. Kantar is in dit geval de werkverschaffer; de payroll-organisatie wordt de werkgever. De enquêteurs vallen dan ook onder de CAO voor payroll-organisaties.


De training

Iedere enquêteur heeft, voordat hij of zij aan het werk gaat, een instructie/traning gevolgd. Tijdens deze training worden de fijne kneepjes van het telefonisch interviewen uitgebreid behandeld. De training is éénmalig. En daarna lekker aan het werk!